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Barsaglina Toscana I.g.t. - MANNUCCI DROANDI
Mannucci Droandi - BARSAGLINA, vini della memoria
Mannucci Droandi - BARSAGLINA, vino biologico, toscana
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Barsaglina Toscana I.g.t.

Vini della memoria

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About This Project

Il vino

Dai primi anni ’90, nei vecchi vigneti, nei campi abbandonati, cerchiamo vitigni di cui si  persa memoria che costituiscono il patrimonio ampelografico della Toscana, immenso e a rischio di erosione. Per contribuire a salvarlo, abbiamo piantato questi vitigni “ritrovati” in due vigneti sperimentali, microvinificato le uve e verificato la qualità. Alcuni sono risultati così interessanti che abbiamo deciso di imbottigliarne il vino. La consapevolezza di essere i primi a presentarli sul mercato ci dà la sensazione di un dovere compiuto, il piacere di proporre qualcosa che torna alla vita da un passato anche remoto: un’emozione, che vogliamo condividere con chi assaggerà questo vino.


La vigna

Mezzo ettaro di terreno alluvionale, di medio impasto, ottimamente esposto, ad una altitudine di 250 m.s.l.m., assicura le migliori condizioni produttive che, unite a scelte agronomiche adeguate (minima lavorazione del terreno, allevamento a cordone speronato corto, gestione della chioma in estate, diradamento dei grappoli, sfogliatura e vendemmia in vari passaggi), garantiscono uve di qualità elevatissima.


L’uvaggio: Barsaglina 100%; la Barsaglina è un vitigno Toscano, originario della Provincia di Massa Carrara, descritto per la prima volta nel Bollettino del Comizio Agrario di Massa del 1874.

L’enologo: Gianfrancesco Paoletti

La cantina: responsabile Roberto Droandi. Le uve scelte sono state prima diraspate e pigiate delicatamente e poi vinificate in tini di piccola capacità (10 ettolitri), con macerazione prolungata (20 giorni) e gestita tramite rimontaggi intervallati a dèlestages; dopo la svinatura e la pressatura soffice delle vinacce, la tempestiva effettuazione della fermentazione malolattica ha costituito la necessaria premessa per la successiva maturazione (14 mesi) in carati di rovere francese (di 2° e 3° passaggio); infine, 3 mesi di vetro hanno completato l’affinamento.

Periodo d’invecchiamento: adatto ad essere bevuto non troppo evoluto per valorizzarne il tipico fruttato.


SCARICA: scheda tecnica


 

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Barsaglina Toscana I.g.t.

Wines of the Past - From our Experimental Vineyard

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About This Project
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‘ Knowing we were the first to present them on the market gives us a feeling of having done our duty and the pleasure of bringing back to life something from the far-off past. We’d like to share these sensations with everyone who tastes this wine.”

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Wine Since the early Nineties we have been searching old vineyards and neglected fields for forgotten grape varieties forming Tuscany’s huge ampelographic heritage which is threatened with erosion. In order to help save it, we planted these “rediscovered” grape varieties in two experimental vineyards, carried out small batch fermentation and assessed the quality. Some were so interesting that we decided to bottle the wine. Knowing we were the first to present them on the market gives us a feeling of having done our duty and the pleasure of bringing back to life something from the far-off past. We’d like to share these sensations with everyone who tastes this wine.


Vineyard Three hectares of alluvial, medium-textured soil in beautifully aspected vineyards at an average altitude of 250m a.s.l. provide ideal productive conditions. Shrewd agronomical choices (partly minimal cultivation of the land and partly permanent grassing; short spurred cordon training; summer trimming; bunch thinning; leaf removal and harvesting in stages) also guarantee really high quality grapes.


Blend Barsaglina 100%. Barsaglina is a Tuscan grape variety originally from the province of Massa Carrara, and described for the first time in the Bollettino del Comizio Agrario di Massa in 1874.

Enologist Gianfrancesco Paoletti

Cellar Roberto Droandi is the cellar manager. The selected grapes are destemmed and gently crushed and then fermented in small vats (10hl), with prolonged maceration (20 days) and pumping-over alternating with délestages. After devatting and soft pressing of the skins, prompt completion of malolactic fermentation was a necessary condition for subsequent ageing (14 months) in French oak barrels used for the 2nd and 3rd time. Lastly the wine was aged in bottles for 3 months.

Recommended ageing period suitable to be drunk in the short period to best enjoy the typical fruit flavours.